Založ si blog

Čo všetko už prišlo a čo nás čaká

Keď sa začínala pandémia, každý si myslel že to bude pár týždňov a skončí sa to. Prešli 3 roky a teraz sa to len dá vidieť že to odchádza aj keď nie vo všetkých krajinách. A ak chcete cestovať za oceán bez očkovania sa ani do lietadla a ani tam do krajiny nedostaneme.

Keď začínala vojna na ukrajine mnoho ľudí si nemyslelo že to vôbec bude a ak tak len pár týždňov. Dnes je to už 12 mesiacov bojov a vyzerá to na ďalšie roky bojov alebo zamrznutého konfliktu.

Keď začínala inflácia a vysoké ceny energii mysleli sme si že to je prechodné na pár týždňov ale reálne to stále trvá už niekoľko mesiacov. A je pravdepodobné že to bude pokračovať. Dnes nevie nikto ako dlho.

Tieto tri skúsenosti a okolnosti ovplyvňujú každého človeka a každú spoločnosť v Európe i vo svete.

Kríza za krízou je naviac na Slovensku sprevádzaná krízou zmyslu štátu a krízou jeho identity.

Ako hovorí matematika ak položíte základy krivo, čím ďalej od základou budete stavať (na krivých a nepevných základoch) tým viac sa tá budova bude vychyľovať. A v takejto situácii sa nachádzame dnes.

Niekto si na krivosť zvykne a iný sa s krivosťou nestotožnia a narovnávajú ju alebo začnú na inom základe. A takých ľudí nie je málo aj keď nie všetci o tom hovoria. Lokálne iniciatívy a spoločné spolupráce dávajú šancu na prežitie. Aj keď už nič nebude také aké to bolo (práca, spoločnosť, doprava, voľný čas, rodina, cirkev, príroda, ekonomika, dôchodok, zdravie, vzdelávanie…).

Nedá sa schovať za pec a prečkať. Práve naopak v možnej miere sa každý do toho nejako musí zapojiť.

Návštíviť a cestovať, poznať čo u nás nesedí

31.03.2023

Keď sa dostaneme blízko za hranice alebo aj ďalej začneme si všímať veci, prostredie, systém. Prečo sú ulice čisté a odpad sa nepovaľuje na ulici či na lúke, v lese za mestom, prečo to tu funguje, prečo idú vlaky načas, úradnici pracujú spoľahlivo. Prečo sa občan prihlási a o pár hodín má odpoveď i schválenie žiadosti v tej či onej veci. Prečo vie predvídať [...]

Jar roztopí ľad i sneh. A ľudí?

25.03.2023

Keď sa dvaja páni stretli po dlhšom čase na káve/na pive bolo vidieť že sú radi a zima je preč. Zima im bránila v stretnutiach. Keď vidíme debaty a to je ešte 6 mesiacov do dňa D až nás čosi ovanulo pri predstave že toto bude gradovať a kulminovať na prelome septembra a októbra. Áno mnoho ľudí si myslí, že potom sa to upokojí, no môže to byť ešte zložitejšie ako [...]

Slovensko i svet má veľtrh nápadov rovných aj pokryvených

17.03.2023

Keď si človek sadne do vlaku, do autobusu, do reštaurácie, do kaviarne na terase, v parku na lavičku vystupuje zo svojej bubliny rodiny a priateľov/kolegov, ktorí sa definuju na nejakú stranu, protistranu, nestranu strany a podobne. Možno si chce posedieť, odpočinúť, relaxovať no málokedy polemizovať. Začuje alebo priamo na podnose mu prinesú názor že nás niekto niečim chce [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

pjatocek

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 8978x
Priemerná čítanosť článkov: 1283x

Autor blogu

Kategórie